UMS-JHEWA Berkolaborasi Hasilkan Modul Interaktif Perkahwinan Kanak-Kanak

JUMAAT, 13 MAC – Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui UPPsiKS telah mengadakan kolaborasi bagi membentuk satu Modul Interaktif Perkahwinan Kanak-Kanak (MIPK): Tangani Perkahwinan Kanak-Kanak sebagai usaha untuk membendung isu perkahwinan dalam kalangan kanak-kanak

Bagi mengukuhkan lagi pelaksanaan modul itu kelak, satu Bengkel Pemurnian Modul Interaktif Tangani Perkahwinan Kanak-Kanak Versi Sekolah Rendah anjuran Jabatan Hal Ehwal Wanita Negeri Sabah (JHEWA) diadakan di Wisma Wanita, Kota Kinabalu.

Bengkel yang diketuai Ketua UPPsiKS, Profesor Madya Dr. Muhammad Idris Bin Bullare @ Haji Bahari adalah inisiatif pihak JHEWA yang dibelenggu kebimbangan mengenai isu perkahwinan yang berlaku dalam kalangan kanak-kanak terutamanya di negeri Sabah.

Bengkel tersebut antara lain melihat adalah untuk melihat sama ada modul tersebut sesuai untuk diguna pakai dalam program-program anjuran JHEWA.

Menurut Dr. Muhammad Idris, modul yang bakal dibentuk itu sangat berguna kepada ibu bapa, guru sekolah, pemimpin masyarakat, badan kerajaan dan bukan kerajaan serta komuniti dan boleh disampaikan melalui pelbagai saluran seperti ceramah, perbincangan, pentadbiran soal selidik dan juga melalui pembelajaran melalui pengalaman.

“Objektif modul ini sangat penting kerana dapat memberi panduan kepada fasilitator iaitu kaunselor, guru bimbingan dan kaunseling tentang cara mengendalikan sesi dan aktiviti dalam MIPK.

“Selain itu, modul ini juga dapat memberikan kesedaran dan pengetahuan kepada kanak-kanak, ibu bapa, penjaga, masyarakat mengenai isu perkahwinan dalam kalangan kanak-kanak terutamanya di negeri Sabah yang masih berleluasa,” katanya.

Tambah beliau, kanak-kanak adalah golongan yang perlu diberikan perhatian, namun perhatian yang mereka inginkan bukan berbentuk paksaan dan perkahwinan bukanlah caranya.

“Oleh yang demikian, semua pihak perlu berganding bahu menangani masalah perkahwinan kanak-kanak dan menyedari bahawa isu perkahwinan dalam kalangan kanak-kanak tidak sepatutnya berlaku,” ujar Dr. Muhammad Idris.