UMS Anjur Ceramah Umum Perubatan Tradisional Cina Dalam Rawatan COVID-19

JUMAAT, 10 JULAI - Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui Hospital UMS (HUMS) dan Institut Confucius menganjurkan ceramah umum “Traditional Chinese Medicine (TCM) in COVID-19” sebagai satu usaha mengetengahkan perubatan tradisional Cina dalam rawatan pelbagai penyakit termasuk COVID-19.

Naib Canselor UMS, Prof. ChM. Datuk Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata, usaha bersama tersebut merupakan satu platform terbaik dalam menghimpunkan pakar perubatan dan penyelidik universiti untuk mempelajari dan mendalami kaedah perubatan tersebut.

“Pandemik COVID-19 mengajar kita banyak perkara, dan salah satunya adalah berkaitan keberkesanan TCM dalam rawatan penyakit.

“Saya juga difahamkan akan ada perbincangan berkaitan penyelidikan TCM antara penyelidik UMS dan penceramah.

“Diharapkan perbincangan ini akan menghasilkan satu kolaborasi yang memberi manfaat untuk universiti,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan aluannya sempena ceramah umum tersebut yang berlangsung di Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UMS, pagi tadi.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Dekan Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa, Prof. Madya Dr. Lai Yew Meng.

Datuk Taufiq Yap turut berharap agar pengetahuan yang dikongsi akan memberi manfaat kepada UMS serta mampu menyokong kepada kerajaan negeri Sabah khususnya dalam mengawal dan menangani wabak COVID-19 di negeri ini.

Dalam pada itu, ceramah yang disampaikan oleh pakar dari Pusat Pengajian Sains Farmasi, Universiti Sains Malaysia, Prof. Madya Dr. Yam Mun Fei antara lain menerangkan berkaitan TCM yang merupakan kaedah perubatan tertua di dunia dengan sejarahnya sejak 2500 tahun dahulu.

“Dalam satu kajian, hasil penggunaan TCM dalam merawat wabak Severe Accute Respiratory System (SARS)  adalah sangat menggalakkan.

“TCM adalah satu pendekatan integratif untuk merawat pesakit COVID-19 sementara menunggu pembangunan vaksin yang berkesan untuk penyakit tersebut,” katanya.

Sementara itu, Pemangku Pengarah Klinikal HUMS, Dr. Nicholas Pang Tze Ping memberitahu, atas faktor penjarakan sosial, ceramah tersebut hanya dihadkan kepada 30 peserta.

“Walau bagaimanapun, pihak HUMS menyediakan platform melalui Google Meet dan Facebook Live agar orang awam turut berpeluang memperoleh pengetahuan yang disampaikan.

“HUMS juga akan menggiatkan kolaborasi dengan pelbagai organisasi bagi menganjurkan ceramah umum sebegini untuk manfaat universiti dan masyarakat khususnya,” ujar Dr. Nicholas Pang.

Hadir sama dalam ceramah umum tersebut Pengarah Institut Confucius, Prof. Dr. Low Kok On; Pengarah Pusat Kecemerlangan Pengajaran dan Kualiti Akademik, Prof. Dr. Vincent Pang Ah Fook; dan Ketua Kejururawatan HUMS, Prof. Dr. Hamidah Hassan.