UMS Giat Pelbagai Usaha Pupuk Siswa Ceburi Bidang Keusahawanan

RABU, 12 OGOS - Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah merangka pelbagai usaha berterusan bagi memastikan para pelajarnya terdedah kepada bidang keusahawanan.

Antara usaha tersebut adalah penubuhan kelab keusahawanan dalam kalangan pelajar, sesi pengenalan entiti-entiti yang mengendalikan hal ehwal keusahawanan di UMS semasa kemasukan pelajar baharu, siri lawatan industri serta siri Entrepreneurial Talk.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk ChM. Dr. Taufiq Yap Yun Hin berkata, peluang perniagaan kepada pelajar turut diberikan untuk menilai tahap penerimaan ilmu keusahawanan yang telah dipelajari.

“UMS telah menyediakan beberapa platform perniagaan kepada pelajar antaranya MyBest Buy@ Tamu Fama, bazar Ramadan, Tamu Gadang dan kursus Digital Entrepreneur.

“Tidak terhenti setakat itu sahaja, UMS juga membuka ruang kepada pelajar menterjemahkan ilmu yang diperoleh kepada pemain industri di Sabah menerusi program yang disusun oleh Jabatan Hal Ehwal Pelajar (JHEP),” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap sempena Majlis Lawatan Program Keusahawanan Institusi Pengajian Tinggi (Zon Sabah) oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Malaysia, Dato’ Mansor Othman di Bangunan Canselori, UMS baru-baru ini.

Datuk Dr. Taufiq Yap menambah, selain itu, Program Business Pitching buat julung kali telah diadakan pada 11 Mac lalu bagi memberi peluang kepada pelajar UMS membentangkan idea keusahawanan dan pelan perniagaan kepada panel industri dilantik.

“Hasilnya, dua orang pelajar UMS telah dipilih oleh pihak industri penganjur untuk bekerjasama dan menjadikan idea yang dibentang sebagai realiti,” katanya.

Jalinan kerjasama UMS dengan pemain industri khususnya di Sabah dan Malaysia amnya bersama persatuan turut dirangka sebagai salah satu inisiatif UMS bagi membuka peluang kepada pelajar menjadi sebahagian daripada pemain industri.

“Inisiatif jaringan kerjasama ini antaranya dicapai menerusi surat niat antara Kelab Keusahawanan UMS bersama Persatuan Usahawan Maju Malaysia (PUMM), manakala satu Memorandum Persefahaman pula akan dilaksanakan pada 21 Ogos 2020 antara UMS bersama Celcom Axiata Sdn Bhd,” kata Datuk Dr. Taufiq Yap.

Ujar beliau, UMS berhasrat melahirkan graduan yang bukan sahaja boleh menyumbang kepakaran dalam sektor awam dan swasta, lebih pada itu berusaha melahirkan ramai usahawan yang tidak bergantung pada dana kerajaan semata-mata.

Pada program lawatan tersebut, Datuk Dr Taufiq Yap bersama-sama pegawai utama dan kanan UMS kemudiannya membawa Dato’ Mansor untuk melawat beberapa fasiliti yang terdapat di UMS antaranya Hatcheri Ikan, Pantai ODEC, dan Pusat Maklumat Pelawat EcoCampus (EVIC).