Khamisah: Bendung sebar COVID-19 dengan pelitup separuh muka

KHAMIS, 12 NOVEMBER – Pengarah Pusat Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (PKKP) Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof. Dr. Khamisah Awang Lukman menyarankan masyarakat mematuhi cara pemakaian pelitup separuh muka bagi mengekang penyebaran COVID-19.

Beliau berkata demikian ketika sesi perkongsian dalam Siri Pendidikan Kesihatan COVID-19 Siri 2 yang membincangkan topik “Pelitup Separuh Muka: Betulkah Cara Saya Pakai Ni?”.

Pemakaian pelitup separuh muka khususnya ketika berada di tempat awam amat penting bagi mencegah penularan COVID-19 dengan lebih berkesan.

Pemakaian pelitup separuh muka muka bukan sahaja bertindak menghalang seseorang untuk menyebarkan virus melalui cecair dari hidung atau mulut, tetapi turut mampu melindungi diri sendiri dengan menghalang sebarang virus daripada memasuki rongga sistem pernafasan.

“Berdasarkan fakta dan kajian klinikal, transmisi COVID-19 boleh berpindah daripada individu dijangkiti kepada indvidu lain melalui cecair atau titisan, dan cenderung untuk menyerang sistem pernafasan melalui hidung dan mulut.

“Apabila individu yang dijangkiti COVID-19 bercakap atau batuk, percikan atau titisan yang lebih besar yang mengandungi virus akan jatuh ke permukaan, manakala titisan yang kecil boleh merebak lebih jauh.

“Justeru, pelitup separuh muka amat peting sebagai penghadang bagi mencegah sebaran percikan tersebut memasuki hidung dan mulut, selain turut bertindak menghalang tangan yang dikhuatiri terdedah kepada titisan daripada permukaan untuk memegang hidung dan mulut sendiri.

“Dalam erti kata lain, pelitup separuh muka amat penting sebagai pelindung atau kawalan terhadap punca penularan,”katanya.

Mengulas lanjut berkaitan pelitup muka, kata Prof. Khamisah terdapat dua jenis pelitup separuh muka yang dijual di pasaran, iaitu jenis pelitup separuh muka perubatan dan pelitup separuh muka bukan perubatan.

“Secara asasnya, pelitup separuh muka perubatan ialah jenis pakai buang dan mempunyai ciri tiga lapisan, iaitu lapisan luar yang kalis air bagi menghalang sebarang titisan, lapisan tengah sebagai penapis sekiranya terdapat titisan kecil menembusi lapisan luar, dan lapisan dalam yang menyerap air iaitu bagi menyerap titisan akibat batuk.

“Pelitup separuh muka perubatan kebiasaannya perlu dipakai oleh golongan petugas kesihatan, petugas barisan hadapan, golongan yang mempunyai simptom jangkitan COVID-19, golongan yang berisiko dijangkiti seperti warga emas atau individu yang mempunyai masalah sistem imun badan, serta orang yang sakit.

Bagi pelitup separuh muka bukan perubatan, katanya pelitup separuh muka jenis ini adalah dari bahan fabrik dan boleh diguna semula dengan syarat perlu dicuci menggunakan air panas dan sabun detergen.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut menyarankan agar pelitup separuh muka jenis fabrik ini perlu ada ciri sama seperti pelitup separuh muka perubatan, iaitu perlu mempunyai tiga lapisan,” kata Prof. Khamisah.

Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan juga katanya merupakan agensi yang bertanggungjawab memastikan semua pelitup muka yang dijual secara komersial di kedai-kedai mematuhi standard dan piawaian minimum yang telah ditetapkan oleh WHO.

Pada akhir sesi perkongsian, Prof. Khamisah turut mengingatkan agar orang awam tidak mudah leka dengan penurunan kes COVID-19 di negara tetapi terus mengamalkan pemakaian pelitup separuh muka serta mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh kerajaan.

Siri Pendidikan Kesihatan COVID-19 anjuran Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan COVID-19 UMS yang dikendalikan oleh Ketua Jabatan Pendidikan Perubatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan (FPSK) Dr. Fatimah Ahmedy sebagai moderator disiarkan secara langsung setiap hari Khamis jam 10 pagi melalui laman Facebook Rasmi UMS.