PERUTUSAN PENGARAH

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Institut Penyelidikan Marin Borneo telah memberikan perhatian yang sewajarnya untuk menyeimbangkan keutamaan P&P, dan melengkapkan pelajar dan sarjana dengan kemahiran yang diperlukan untuk membantu mereka tetap relevan. Melalui pendekatan ini, Institut akan terus menjana sumber manusia yang mampu memenuhi keperluan negara semasa dan yang dirasakan masa depan.

Institut Penyelidikan Marin Borneo ingin terus berada di barisan hadapan dalam perkembangan global dan melabur dalam pengetahuan untuk mencari jalan keluar untuk masalah dengan ekosistem dan akuakultur laut. Jelas, ini melibatkan transformasi dari masa ke masa tetapi tanpa menyimpang dari prinsip kecemerlangan dan ketekunan.

Sebagai tambahan kepada program pascasiswazah biasa, Institut melaksanakan beberapa aktiviti dengan masyarakat pesisir, masyarakat dan badan korporat. Ini telah menghasilkan sumber manusia yang dapat melaksanakan peranan profesional mereka dengan berkesan di tempat kerja dan tempat dan juga mempunyai motivasi untuk melayani masyarakat yang lebih luas sebagai warganegara dan anggota masyarakat yang baik.

Mudah-mudahan, Institut Penyelidikan Marin Borneo akan terus komited untuk menangani keprihatinan kontemporari mengenai pendidikan masa depan yang berperanan aktif dalam program kepentingan nasional dan relevan global.

Ikhlas, 
Prof. Madya Ts. Dr. Sitti Raehanah binti Muhamad Shaleh
Pengarah

Please publish modules in offcanvas position.