STEM II FPP Berlangsung Jayanya di SMK Kemabong

STEM II FPP

KHAMIS, 28 MEI - Fakulti Psikologi dan Pendidikan (FPP) Universiti Malaysia Sabah (UMS) sekali lagi mengadakan Program Komuniti Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) II baru-baru ini bertempat di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kemabong, Tenom.
Menurut penyelia program, Dr. Siew Nyet Moi @ Sopiah Abdullah, ia merupakan susulan  daripada STEM I yang diadakan di SMK Badin, Tuaran pada awal Mei lalu.
“Program ini dikelola pelajar-pelajar kumpulan 2 Program Pascasiswazah Sarjana Pendidikan bagi memberi peluang pelajar-pelajar luar bandar mengenali lebih dekat serta mengukuhkan pemahaman mengenai STEM,” ujarnya kepada media UMS dalam satu kenyataan.
Katanya, fokus utama aktiviti – aktiviti yang dijalankan adalah menggalakkan percambahan kreativiti pelajar dan kemahiran menyelesaikan masalah serta membina keyakinan diri untuk memilih STEM sebagai kerjaya.
Beliau memaklumkan seramai 21 pelajar Sarjana Pendidikan Sains, sembilan pelajar prasiswazah Sains Tahun 2  serta 37 pelajar Tingkatan 4 dan 5 jurusan Sains Tulen telah terlibat dalam program tersebut.
“Pelajar Sarjana Pendidikan Sains bertindak sebagai pelaksana dan fasilitator, manakala pelajar prasiswazah menjadi pemerhati dan fasilitator bagi tiga aktiviti STEM yang telah dijalankan.
“Secara keseluruhannya Program STEM II ini telah mencapai objektifnya berdasarkan maklum balas daripada peserta yang majoritinya menyatakan aktiviti program amat menyeronokkan, membantu mereka untuk memahami konsep sains dengan lebih mudah, dan membantu mereka mengaplikasikan konsep yang dipelajari dalam kehidupan seharian,” tambahnya lagi.
Program tersebut turut dihadiri Penolong Kanan Tingkatan 6 SMK Kemabong, Ng Sui Kiang @ Aylwin. –SS

Bahagian Media dan Citra
Sumber: FPP