Kaunter Rundingan PTPTN, Esok Hari Terakhir

Oleh Salbinous Saribun

SELASA, 29 SEPTEMBER - Kakitangan Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang masih belum mengadakan rundingan mengenai pembayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) secara potongan gaji diingatkan agar berbuat demikian di kaunter PTPTN di Ruang Legar Perpustakaan UMS.

Kaunter tersebut yang beroperasi dari jam 8.30 pagi sehingga 5.00 petang akan berakhir esok selepas empat hari dibuka.

Media UMS ketika membuat tinjauan hari ini dimaklumkan, masih terdapat kakitangan yang belum membuat rundingan di kaunter tersebut.

Jurucakap kaunter PTPTN turut memberitahu, mereka yang gagal berbuat demikian boleh dikenakan tindakan daripada pihak majikan.

Ia selaras dengan arahan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa yang disiarkan melalui akhbar utama pada 18 Jun 2015 supaya penjawat awam perlu membuat bayaran balik pembiayaan pendidikan PTPTN melalui potongan gaji.

Sehubungan itu, mereka yang terlibat diingatkan agar meluangkan masa esok untuk membuat rundingan bayaran balik pinjaman masing-masing.