BENGKEL PENYELARASAN NAMA IJAZAH PROGRAM PASCASISWAZAH SECARA GENERIK

ISNIN, 07 Disember – Pusat Pengajian Pascasiswazah Universiti Malaysia Sabah (UMS) mengadakan Bengkel Penyelarasan Nama Ijazah Program Pascasiswazah Secara Generik di Hotel The Klagan Regency, 1Borneo baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan pusat pengajian itu, penganjuran bengkel tersebut melibatkan semua fakulti,  pusat dan institut yang terlibat dalam penawaran program pascasiswazah universiti.

Objektif penganjurannya ialah bagi menyelaras semula nama ijazah program pascasiswazah sedia ada yang mempunyai pengkhususan kepada nama ijazah secara generik, sama ada yang telah diiktiraf Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) atau nama ijazah yang pernah ditawarkan tetapi tidak tersenarai dalam pengiktirafan.

Kenyataan itu turut memakumkan, penyelarasan nama ijazah secara generik itu akan memudahkan pihak universiti menawarkan program-program pascasiswazah tanpa perlu membuat permohonan baharu setiap kali ingin menawarkan bidang pengkhususan yang baharu.

Pada bengkel tersebut, semua fakulti, pusat dan institut bersetuju terhadap pelaksanaan penjenamaan nama ijazah program pascasiswazah secara generik.

Majlis perasmiannya disempurnakan Pengarah Pusat Pengurusan Strategik dan Akademik (PPSA), Prof. Dr. Marcus Jopony mewakili Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsa). –SS

Sumber: Jumawati Catacutan, Pusat Pengajian Pascasiswazah