Direktori |  Hubungi Kami  |   Staf   |  Pelajar  |  Pelawat  |

.

 
.

.

English (UK)BahasaMelayuMalaysiaChinese (Simplified)

ARKIB

Pemandu Entiti Penting, Bawa Imej Universiti

KHAMIS, 4 FEBRUARI – Pemandu merupakan salah satu entiti penting dalam organisasi Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang turut memainkan peranan penting dalam membawa imej baik universiti.

Demikian menurut Ketua Jabatan Canselori, Darwis Awang dalam satu acara taklimat kepada para pemandu UMS di Galeri Majlis pagi tadi.

Menurut beliau, tanggung jawab seorang pemandu tidak hanya memandu kenderaan universiti semata-mata, tetapi mereka turut berperanan sebagai ejen dalam mempamerkan imej baik UMS khususnya kepada golongan VVIP atau tetamu kehormat universiti.

“Pemandu adalah individu pertama yang akan bertemu dengan tetamu kehormat UMS apabila mereka menjemput tetamu tersebut di lapangan terbang dan sebagainya, justeru mengekalkan imej yang baik adalah amat penting bagi mengelakkan persepsi tidak baik tetamu tersebut terhadap kakitangan UMS.

“Menjaga imej bukan setakat penampilan diri, tetapi turut mengambil kira sikap pemanduan serta cara layanan pemandu tersebut,” katanya.

Mengambil contoh menjawab telefon ketika memandu, perkara tersebut tidak boleh dipandang remeh kerana boleh menimbulkan persepsi kurang baik kepada pemandu, sekali gus mencalarkan imej keseluruhan kumpulan pemandu yang lain.

Beliau turut mengingatkan para pemandu agar bersikap baik terhadap pelajar yang menjadi penumpang setiap hari, selain menegaskan universiti tidak akan bertoleransi terhadap mana-mana pemandu yang melakukan perkara tidak baik kepada pelajar.

“Para pemandu perlu melakukan persiapan fizikal sebelum memulakan tugas, serta sentiasa menanam semangat dan keseronokan untuk bekerja bersama UMS,” ujarnya.

Pada majlis tersebut, turut diadakan sesi perkongsian ilmu “Pemandu Senior” oleh Abdul Ghani, serta taklimat etiket kerja dan peranan pemandu dalam keselamatan kenderaan UMS yang disampaikan oleh Penolong Pendaftar, Syahrul Hazizi Asmat dan Darwis. -MA-

Foto: Ernest Berinus


IKUTI KAMI

ums qr150 facebook361 twitter361 utube361 flickr361 h linkedin  

CAPAIAN PANTAS

PAUTAN LUAR

mygov kpm36 mampu36