Tiga Pelajar PhD wakil UMS ke Pertandingan 3MT Kebangsaan

KHAMIS, 24 MAC – Tiga pelajar Ijazah Doktor Falsafah (PhD)  akan mewakili UMS dalam Pertandingan Tesis 3 Minit (3MT) peringkat kebangsaan setelah memenangi pertandingan itu di peringkat UMS, kelmarin.

Mereka ialah Ruslan Mapeala, Lai Yun Mei dan Lorita Angeline, yang masing-masing akan mewakili UMS di bawah kategori Sains Sosial, Sains dan Teknologi dan kategori Kejuruteraan.

Kesemua mereka akan bertanding di Universiti Utara Malaysia (UUM) pada 10 Mei depan bagi merebut slot sebagai wakil Malaysia di pertandingan peringkat antarabangsa.

Sementara itu, pertandingan peringkat UMS semalam menyaksikan seramai lapan peserta dari pelajar PhD tahun tiga mengambil bahagian dalam acara yang dianjurkan Pusat Pengajian Pascasiswazah.

Atas kemenangan itu, Ruslan, Lai Yun Mei dan Lorita menerima hadiah RM200, manakala peserta lain menerima sijil penghargaan.

Berlangsung di Auditorium Pascasiswazah UMS, pertandingan itu dihakimi Ketua Perhubungan UMS-Timor Leste, Profesor Madya Dr. Lai Yew Meng; Pensyarah Kanan, Professor Madya Dr. Nurmin Bolong dan Dr. Yasmin Ooi Beng Houi. - FL (ss)