EOP Galak Pelajar Cemerlang Seperti Profesional

JUMAAT, 19 OGOS – Pusat Penataran Ilmu dan Bahasa (PPIB), Universiti Malaysia Sabah (UMS) sentiasa memberi kemahiran asas kepada pelajar UMS sejajar dengan Lonjakan Pertama  Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (Pendidikan Tinggi) iaitu melahirkan graduan ‘Keusahawanan, Holistik dan Seimbang.

Sehubungan itu, PPIB melalui ‘English for Occupational Purposes’ (EOP) mengendalikan Bengkel Penggunaan Bahasa dalam Profesion untuk pelajar tahun dua  yang mendaftar baru-baru ini.

Menurut kenyataan PPIB, bengkel itu antara lain bertujuan memberi pendedahan berkaitan penggunaan bahasa seperti profesional serta memberi kesedaran peri-penting imej dan penampilan diri termasuk tip pemakaian yang betul dalam menghadapi temuduga dan alam pekerjaan.

Bagi pelajar Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan (FPEP), Muhammad Firdaus Syarifuddin, bengkel itu disifatkannya sangat bermanfaat selain mendapat pengetahuan tambahan seperti etika berpakaian dan sebagainya yang memberi nilai tambah kepada siswa-siswi.

"Sesi ini juga menerapkan perkara ‘do’s and dont’s’ ketika menghadiri sesi temuduga untuk kami lebih bersedia dan yakin," katanya yang sedang menuntut Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Perancangan dan Kemajuan Ekonomi).

Lebih 150 pelajar menyertai bengkel yang diadakan selama dua jam tersebut.

Untuk rekod, para pelajar dalam kursus EOP juga menjalani temuduga simulasi sebagai sebahagian daripada kurikulum, di samping menjalankan mesyuarat simulasi, perbincangan dan membuat persembahan akademik dalam bahasa Inggeris.