295 Pelajar Terima Sijil Asasi Sains

RABU, 28 SEPTEMBER – Seramai 295 pelajar Pusat Persediaan Sains dan Teknologi (PPST), Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerima Sijil Asasi Sains dalam satu majlis yang diadakan Dewan Kuliah Pusat 1, baru-baru ini.

Majlis Penyampaian Sijil Asasi Sains Kali ke-6 itu dirasmikan Timbalan Naib Canselor (Akademik dan Antarabangsaan), Prof. Dr. D. Kamarudin D. Mudin.

Dalam ucapannya beliau mengharapkan agar para pelajar dapat menimba dan memanfaatkan ilmu sepanjang menuntut di PPST sekali gus merangsang kreativiti dan menjana inovasi untuk diaplikasi dalam kehidupan seharian.

“Saya menyeru agar para pelajar terus menanam minat terhadap bidang sains dan teknologi serta bertekad dan bersemangat menjadi sebahagian daripada nadi penggerak kepada pembangunan pesat negara,” katanya yang mewakili Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Mohd. Harun Abdullah.

Sementara itu, Pengarah PPST, Dr. Sazmal Effendi Arshad berkata, memiliki kejayaan itu amat indah tetapi untuk mencapai sebuah kejayaan bukannya mudah.

“Oleh itu jangan cepat berputus asa dan cepat berpuas hati dengan kejayaan yang sedikit.

“Para pelajar harus bersikap positif terhadap kehidupan, komited terhadap tugas dan tanggungjawab, sentiasa berintegriti serta meningkatkan jati diri biarpun berada di peringkat lebih tinggi,” katanya.

Pada majlis itu, Prof. Dr. D. Kamarudin turut menyampaikan empat anugerah khas kepada pelajar PPST.

Bagi Anugerah Naib  Canselor, penerimanya ialah Siti Zaleha Abd Tahar, manakala Anugerah Pengarah menjadi milik Mohd. Helmie Janong.

Anugerah Pelajar Berdedikasi dan Berkepimpinan serta Anugerah Pelajar Harapan pula masing-masing diraih oleh Joubert Joisin dan Shazlin Ma Abrihim@Ibrahim.

Kesemua mereka menerima sijil penghargaan dan trofi.