Ambil iktibar peningkatan kes Covid-19 pasca PRN Sabah

Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah ke-16 baru-baru ini kali pertama berlangsung ketika negara berdepan serangan pandemik COVID-19. Ia praktis tidak dapat dielakkan dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi.

PRN Sabah terpaksa diadakan selepas Yang di-pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin, membuat keputusan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah dibubarkan pada 30 Julai lalu.

Sejak awal, ramai penganalisis menduga kelangsungan pilihan raya ini akan mengundang suatu yang negatif terhadap pembendungan penyebaran COVID-19 di negara kita.

Ia terbukti apabila kes baharu meningkat mendadak selepas PRN Sabah pada 26 September. Hal ini tidak dapat dinafikan, bahkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengakui pada ucapan khas beliau pada 6 Oktober.

Apa pun, kita tidak patut salahkan sesiapa. Menoleh ke belakang dan menyalahkan atau menuding jari kepada mana-mana pihak, hanya merugikan dan membuang masa berharga dalam menghadapi dan berjuang menghapuskan COVID-19.

Jalan terbaik, kita semua perlu melihat bagaimana untuk menghadapinya ke arah lebih baik pada masa akan datang dengan matlamat kes baharu tidak terus meningkat.

Apa yang berlaku di Sabah — bermula penamaan calon pada 12 September hingga keputusan diumumkan dan hari-hari awal kemenangan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) — semua perlu diteliti dan diambil pengajaran.

Semua ini penting untuk mencari di mana titik kesilapan berlaku. Apakah bentuk pengajaran perlu diambil demi mengelak yang buruk tidak berulang, terutama pada pilihan raya akan datang.

Terbaru, mahu atau tidak Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Batu Sapi di Sabah pasti akan berlangsung. Kerusi itu kini diisytiharkan kosong susulan kematian wakil rakyatnya, Datuk Liew Vui Keong.

Oleh kerana pilihan raya tidak dapat dielakkan dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, maka kita semua mesti memikirkan apakah norma baharu pilihan raya yang perlu diamalkan.

Ringkasnya, satu prosedur operasi standard (SOP) bersesuaian dengan norma baharu pilihan raya perlu ditetapkan, bermula hari penamaan calon hingga keputusan pilihan raya diumumkan.

Jika hal ini benar-benar difikirkan, difahami dan dilaksanakan serta diamalkan dengan tegas, pasti kesan buruk akibat proses pilihan raya seperti yang dilihat pasca PRN Sabah dapat dielak daripada berulang.

Ketika PRN Sabah sebagai contoh, pelanggaran SOP dilihat cukup jelas. Penjarakan fizikal tidak diamalkan sepenuhnya. Individu yang hadir juga ramai berada dalam jarak dekat iaitu kurang satu meter. Apa yang aneh, sentuhan penumbuk berleluasa, seolah-olah ia tidak bersalahan SOP.

Ini berlanjutan ketika tempoh masa kempen bermula antara 12 September hingga tengah malam 25 September. Apa yang berlaku seakan-akan menunjukkan masyarakat umum lupa bahawa negara masih berdepan risiko serangan COVID-19 — musuh yang tak dapat dilihat!

Kempen PRN Sabah jika dilihat cukup meluas membabitkan jumlah besar penyokong parti politik termasuk dari Semenanjung.

Ironinya, adakah benar-benar perlu bagi penyokong parti untuk datang ke Sabah? Adakah ia mempunyai kesan besar dan sejauh manakah penyokong serta ahli parti dari Semenanjung memahami dan mengetahui lokasi atau keadaan sebenar COVID-19 di Sabah?

Hasilnya, apa yang berlaku seolah-olah semua sudah berada di luar tempoh masa COVID-19. Bahkan ada yang ke daerah Tawau, Kunak, Semporna dan Lahad Datu (iaitu empat Zon Merah), malah lebih teruk tidak memahami dan menjaga SOP sepenuhnya.

Seharusnya, kedatangan penyokong dan pembantu parti politik dari Semenanjung dikurangkan ketika negeri itu berhadapan COVID-19 khususnya ke kawasan daerah Zon Merah.

Ironinya, ini tidak berlaku. Seolah-olah

perjalanan kempen tidak banyak beza dengan keadaan sebelum COVID-19.

Yang jelas, peluang datang ke Sabah dilihat cukup istimewa bagi mereka memandangkan kos tambang dan hotel ditanggung, menyebabkan ramai alpa sehingga mengenepikan bahaya COVID-19 yang sedang ‘menyerang’.

Tidak salah datang membantu rakan bertanding, tetapi penting sekali menjaga SOP ditetapkan Kementerian Kesihatan (KKM).

Melihat ke depan, PRK Batu Sapi nanti diharap pihak terbabit khususnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu mengenakan peraturan ketat, terutama kemasukan penyokong dan pembantu parti politik dari Semenanjung.

Kerajaan Sabah mungkin boleh mengadakan kawalan dan sekatan kerana hal ehwal imigresen adalah kuasa kerajaan negeri.

Kawalan ketat bersesuaian norma baharu pilihan raya patut dikuatkuasakan kerajaan negeri bagi mengelak apa yang berlaku akibat PRN Sabah berulang sekali lagi.

Tidak disangkal bilangan ramai yang pulang dari Sabah selepas PRN menjadi satu daripada sebab penyebaran jangkitan COVID-19.

Arahan menjalani saringan dan kuarantin pula hanya dikenakan ke atas mereka yang pulang dari negeri itu selepas 27 September dan ia kurang tepat. Adakah mereka yang pulang sebelum 27 September benar-benar selamat daripada COVID-19?

Sepatutnya mereka yang terbabit dengan kempen di Sabah perlu dikawal lebih awal. Kita perlu melihat perkara ini sebagai suatu yang berisiko mengundang implikasi besar dan bukan perkara remeh.

Mereka yang positif COVID-19 sukar ditentukan dengan mudah. Apakah kita semua tidak sedar? Ataupun kita semua sedar, tetapi tidak menyangka ia memberi kesan besar kepada penyebaran COVID-19?

Apa yang berlaku pada PRN Sabah dan impak negatif kepada penyebaran meluas yang begitu pantas adalah di luar jangkaan.

Bukan politik dan kempen pilihan raya itu tidak penting, tetapi pada masa sama, kesihatan umum dan wabak tak nampak yang sedang merebak jangan sekali-kali dipandang kecil.

Melihat ke depan, PRK Batu Sapi nanti diharap pihak terbabit khususnya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu mengenakan peraturan ketat, terutama kemasukan penyokong dan pembantu parti politik dari Semenanjung.

Dokumentasikan tradisi nelayan Bajau sebagai bukti Spratly milik Malaysia

17 Oktober 2022

Oleh: Dr. Eko Prayitno, Prof. Madya Dr. Ramli Dollah dan...

SABAH MAJU JAYA – KOMITMEN KERAJAAN HARAPAN RAKYAT

05 Mac 2021

Oleh: Profesor Dr. Rasid Hj. Mail, Timbalan Naib Canselor Akademik...

1,228: Pahit untuk ditelan…

16 November 2020

Penulis: Dr. Jakaria Dasan, Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan...

Ambil iktibar peningkatan kes Covid-19 pasca PRN Sabah

16 November 2020

Penulis adalah Ahli Penyelidik Geo-politik dan Elektoral Sabah (Geopes), Universiti...

IKUTI KAMI @

CAPAIAN PANTAS

 •  Direktori Kakitangan
 • Direktori Kepakaran
 • Portal Kakitangan
 •  Portal Pelajar
 •  SmartUMS
 •  E-Respon
 • Covid 19 : Terkini dari UMS

PAUTAN LAIN

 •  Peta UMS
 • Data Terbuka
 • Portal Kerajaan Negeri Sabah
 • Kementerian Pengajian Tinggi (KPT)
 • MAMPU
 • Portal Kerajaan Malaysia (MyGov)
 • UMS Investment Holdings Sdn. Bhd.