Sabah Mahu Lebih Banyak daripada Belanjawan 2021 untuk Tangani Impak Covid-19

KOTA KINABALU: Pakar ekonomi di sini percaya Sabah berhak mendapat perhatian lebih daripada kerajaan persekutuan dalam Belanjawan 2021 kerana negeri itu paling teruk terjejas akibat pandemik Covid-19.

Pensyarah kanan Universiti Malaysia Sabah, Rafiq Idris berharap akan ada peruntukan khas buat negeri itu untuk tempoh pasca perintah kawalan pergerakan, yang disasarkan kepada sektor strategik seperti industri perkhidmatan.

“Ini termasuk sektor pelancongan yang teruk terjejas akibat Covid-19. Kita tidak mampu lagi lihat ramai pemain industri tumbang,” katanya kepada FMT.

“Semua sektor perlu dibantu untuk pulih daripada aktiviti ekonomi perlahan. Pandemik mengakibatkan permintaan dalam pasaran turun dengan ketara. Untuk mengurangkan kesannya, sesuatu mesti dibuat untuk merangsang perbelanjaan dan permintaan dalam ekonomi.

“Bantuan tunai untuk golongan B40 dan M40 boleh mengurangkan kesannya dengan membenarkan mereka berbelanja.”

Beliau berkata, walaupun ekonomi lembap, itu bukan idea baik untuk kurang berbelanja kerana ini mungkin menyebabkannya ekonomi bergerak lebih perlahan.

“Saya harap peruntukan untuk perbelanjaan negara adalah fiskal yang luas dan pengagihan besar untuk Sabah kali ini.”

Firdausi Suffian dari Universiti Teknologi Mara Sabah bersetuju perbelanjaan adalah kunci untuk mengekalkan pertumbuhan ekonomi, terutamanya semasa krisis.

Beliau berkata, kerajaan perlu melanjutkan moratorium pinjaman untuk individu dan perniagaan, serta pemberian tunai Bantuan Prihatin Nasional selama setahun lagi, terutamanya buat rakyat Sabah.

“Melanjutkan moratorium bagi individu serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bermaksud mereka mempunyai wang tambahan untuk dibelanjakan atau dilaburkan. Ini akan membantu mengurangkan kesan terhadap perniagaan.

“PKS adalah kunci untuk menjana pertumbuhan dan pekerjaan. Adalah jelas mereka teruk terjejas sekarang, jadi kerajaan perlu membenarkan mereka meminjam dengan pinjaman tanpa faedah untuk mereka melabur.

“Dan apabila anda memperluaskan pemberian tunai kepada individu, ramai yang kekurangan wang kerana menganggur atau dipotong gaji akan mempunyai wang tunai tambahan dan ini seterusnya akan membantu ekonomi pulih.”

Rafiq berharap kerajaan tidak akan mengurangkan peruntukan untuk pendidikan dan kesihatan kerana bantuan untuk sektor itu perlu ditambah atau sekurang-kurangnya dikekalkan.

“Pendidikan dan kesihatan antara sektor penting yang menyumbang kepada ekonomi dan kesejahteraan rakyat Malaysia. Peruntukan untuk sektor itu tidak boleh dikompromi.

“Diharapkan juga akan ada peruntukan khas untuk projek Sabah yang akan meningkatkan ekonomi negeri dengan kesan pengganda besar, dalam melawan keadaan ekonomi perlahan.”

Firdausi berkata, sambungan internet ialah satu lagi prasarana penting untuk dilaburkan di Sabah.

“Sambungan internet adalah cara hidup baru. Ini penting untuk ekonomi gig berkembang, selain membantu menyokong perniagaan dan pendidikan digital.”

Katanya, dana juga diperlukan untuk meningkatkan pengeluaran makanan di Sabah.

“Covid-19 menunjukkan pentingnya keselamatan makanan. Sabah adalah salah satu penyumbang terbesar kepada KDNK (keluaran dalam negara kasar) negara, jadi pelaburan baru untuk pengeluaran makanan adalah kunci untuk membantu ekonomi. Ini juga salah satu cara mempelbagaikan ekonomi kita di Sabah.”

Firdausi juga merasakan program subsidi upah perlu dilanjutkan selama setahun lagi untuk membantu perniagaan terkesan supaya mereka tidak gulung tikar.

Katanya, ini juga bertujuan mengurangkan kadar pengangguran, terutama di Sabah dengan anggaran 130,000 orang menganggur.

Senarai kemahuan pemain industri pelancongan

Pemegang taruh dalam industri pelancongan Sabah, antara perniagaan yang paling teruk terjejas akibat pandemik, menggesa kerajaan persekutuan memberikan dana tambahan kepada negeri itu.

Pengerusi Persatuan Pelancong Sabah, Tonny Chew berkata, moratorium pinjaman bagi sektor itu perlu dilanjutkan sekurang-kurangnya hingga separuh pertama 2021 agar pemain industri dapat bertahan.

Beliau berkata, kerajaan juga perlu mempertimbangkan pemberian subsidi upah kepada pekerja industri itu secara 50-50.

Katanya, industri perhotelan juga memerlukan subsidi untuk bil elektrik dan air kerana ia merupakan kos operasi utama, selain gaji pekerja.

Pengerusi Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Sabah, Lawrence Chin berharap kerajaan akan menangguhkan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk majikan sehingga Jun depan.

Beliau berkata, pelepasan cukai berganda sepatutnya diberikan untuk menampung kerugian tahun ini dan dibawa ke tahun depan bagi mengimbangi keuntungan masa depan.

“Perlu ada pengurangan atau penghapusan cukai untuk semua pembelian kenderaan baru berkaitan pelancongan.”

Pautan: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2020/11/04/sabah-mahu-lebih-banyak-daripada-belanjawan-2021-untuk-tangani-impak-covid-19/?fbclid=IwAR0IDCAve4SYNh516Q_SjcUgLlUqsw921fb2B5dXktsFS7T4l0zTLFzZzhQ

Dokumentasikan tradisi nelayan Bajau sebagai bukti Spratly milik Malaysia

17 Oktober 2022

Oleh: Dr. Eko Prayitno, Prof. Madya Dr. Ramli Dollah dan...

SABAH MAJU JAYA – KOMITMEN KERAJAAN HARAPAN RAKYAT

05 Mac 2021

Oleh: Profesor Dr. Rasid Hj. Mail, Timbalan Naib Canselor Akademik...

1,228: Pahit untuk ditelan…

16 November 2020

Penulis: Dr. Jakaria Dasan, Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan...

Ambil iktibar peningkatan kes Covid-19 pasca PRN Sabah

16 November 2020

Penulis adalah Ahli Penyelidik Geo-politik dan Elektoral Sabah (Geopes), Universiti...

IKUTI KAMI @

CAPAIAN PANTAS

 •  Direktori Kakitangan
 • Direktori Kepakaran
 • Portal Kakitangan
 •  Portal Pelajar
 •  SmartUMS
 •  E-Respon
 • Covid 19 : Terkini dari UMS

PAUTAN LAIN

 •  Peta UMS
 • Data Terbuka
 • Portal Kerajaan Negeri Sabah
 • Kementerian Pengajian Tinggi (KPT)
 • MAMPU
 • Portal Kerajaan Malaysia (MyGov)
 • UMS Investment Holdings Sdn. Bhd.