1,228: Pahit untuk ditelan…

Penulis: Dr. Jakaria Dasan, Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan dan Dr. Fatimah Ahmeddy, Pensyarah Kanan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Malaysia Sabah.

Di Malaysia, kadar jangkitan virus Covid-19 dilihat tidak begitu tinggi disebabkan oleh langkah kerajaan yang proaktif dan pantas dalam membendung kebolehjangkitannya. Tindakan segera menerusi Majlis Keselamatan Negara atas nasihat Kementerian Kesihatan dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terbukti sangat berjaya. Selain itu, masyarakat peka dengan kehadiran Covid-19 yang pantas meragut nyawa manusia berasa amat bimbang. Ini secara tidak langsung membawa kepada tahap kepatuhan dan disiplin tinggi terhadap langkah pengawalan dan peraturan yang dikuatkuasakan kerajaan. Hal inilah yang menyumbang kepada pengiktirafan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai antara negara yang berjaya mengekang penularan kes jangkitan dengan cekap.

Ketika memasuki suku kedua 2020, banyak kluster dikenal pasti sebagai punca jangkitan dilaporkan. Pencerobohan pendatang asing tanpa izin di sempadan khususnya di pantai timur Sabah turut mewarnai gelombang kedua. Ketika itu rata-rata percaya, kebolehjangkitan Covid-19 akan hanya berlaku di kawasan-kawasan kluster. Berlaku keadaan di mana orang ramai yang tinggal di bandar dan daerah lain sekadar berasa tidak selesa tetapi tidak cukup gerun seperti mana yang dirasai semasa permulaan gelombang pertama dahulu. Perkumpulan orang ramai mula kelihatan dan pematuhan kepada peraturan norma baharu mula nampak longgar. Pun begitu, gelombang kedua menyaksikan perebakan yang bersifat wilayah. Justeru, kawalan penularan kes Covid-19 menampakkan usaha-usaha yang boleh menurunkan pertumbuhan lebih banyak kluster.

Sukar untuk menentukan apakah indikasi kepada gelombang ketiga. Akan tetapi jika didasarkan kepada negeri-negeri, gelombang ketiga mungkin mudah untuk dijangkakan berdasarkan situasi yang berlaku di sesebuah negeri itu.

Di Sabah, indikasi yang hampir berkemungkinan terletak pada sekitar aktiviti-aktiviti berkaitan pilihan raya negeri. Pada ketika itu, tahap kesedaran orang ramai pada ancaman Covid-19 masih terlihat. Pelitup muka jelas kelihatan di muka, namun ada kemungkinan amalan penjarakan sosial diabaikan. Pelitup separuh muka mungkin diletak di bawah dagu bagi menampakkan senyuman bermakna, manakala tangan masih berjabat erat menunjukkan betapa dekatnya seseorang itu kepada kita. Sesuatu yang pahit untuk ditelan, tetapi itulah realiti.

REKOD

Hakikatnya, gelombang ketiga kini melanda tanpa menunjukkan tanda-tanda untuk menurun dalam jangka masa terdekat. Malahan, penularan Covid-19 bukan sahaja dikaitkan dengan kluster-kluster tetapi sedang buas mengancam komuniti. Banyak kes positif dikenal pasti melalui saringan kontak rapat dan kelihatan status daerah-daerah bertukar kepada zon merah dalam jangka masa singkat. Setiap langkah yang diambil untuk mengelaknya tidak lagi dapat dibendung berdasarkan persempadanan daerah atau kawasan kerana ia kini berada dalam komuniti.

Diri setiap individu itu adalah langkah akhir paling berkesan. Kesungguhan untuk menjarakkan diri dengan orang lain di tempat awam yakni mentaati penjarakan sosial, kepatuhan memakai pelitup muka dan sentiasa mensanitasi tangan dan membersihkan diri merupakan antara amalan yang wajib diamalkan.

Negara memecah rekod dengan 1,228 kes baharu, kelmarin. Justeru, kerajaan memanjangkan tempoh PKP bersasar dan meletakkan perintah ini diperketatkan di beberapa tempat atau kluster sebagai usaha giat untuk memutuskan rantaian jangkitan. Dengan kenaikan mendadak ini, pastinya mendatangkan kesan kepada kesihatan mental orang ramai terutama mereka yang dijangkiti dan keluarga malahan kontak rapat. Apatah lagi negara dikejutkan dengan berita seorang rakyat tempatan yang disahkan positif Covid-19 ditemui mati selepas dipercayai terjun dari bangunan Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu, baru-baru ini.

Namun begitu, tatkala reda pada apa yang telah terjadi, semangat kebersamaan dalam menumpaskan gelombang ketiga virus ini perlu dilipat gandakan usahanya. Di saat ini, rakyat sewajarnya berfikir sebagai barisan hadapan dan memainkan peranan dalam komuniti untuk membantu kerajaan membendung pandemik Covid-19.

Kelihatan ramai individu bekerjasama dalam memastikan saringan dilaksanakan terhadap diri mereka sekiranya berisiko dan individu yang dikenal pasti sebagai kontak rapat patuh kepada arahan kuarantin. Tambahan pula, kerajaan dengan kerjasama pelbagai jabatan dan agensi menyediakan talian hotline demi memberi sokongan psikososial kepada rakyat.

Pendek kata, bilakah akan berakhirnya gelombang ketiga ini? Adakah muncul kelak gelombang keempat? Jawapannya adalah terletak pada diri setiap individu itu sendiri.

Slogan #kitajagakita perlu dihayati sebenar-benarnya. Jika tidak ada penjarakan fizikal dari semeter hingga empat meter (ukuran penjarakan sosial), kelak jangan terkejut jika terjadinya penjarakan masyarakat pula iaitu dari empat hingga lapan meter (ukuran penjarakan masyarakat). Lihatlah betapa sukarnya memupuk hubungan harmonis antara masyarakat pada masa itu baik dalam hubungan sosial mahupun di tempat kerja. Jika gelombang ketiga tidak terhenti, produktiviti akan terjejas, ekonomi pasti terhempas!

Marilah kita bangkit bersama #kitajagakita supaya kita tidak tumpas!

Pautan: https://www.utusan.com.my/rencana/2020/10/1228-pahit-untuk-ditelan/

Dokumentasikan tradisi nelayan Bajau sebagai bukti Spratly milik Malaysia

17 Oktober 2022

Oleh: Dr. Eko Prayitno, Prof. Madya Dr. Ramli Dollah dan...

SABAH MAJU JAYA – KOMITMEN KERAJAAN HARAPAN RAKYAT

05 Mac 2021

Oleh: Profesor Dr. Rasid Hj. Mail, Timbalan Naib Canselor Akademik...

1,228: Pahit untuk ditelan…

16 November 2020

Penulis: Dr. Jakaria Dasan, Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan...

Ambil iktibar peningkatan kes Covid-19 pasca PRN Sabah

16 November 2020

Penulis adalah Ahli Penyelidik Geo-politik dan Elektoral Sabah (Geopes), Universiti...

IKUTI KAMI @

CAPAIAN PANTAS

 •  Direktori Kakitangan
 • Direktori Kepakaran
 • Portal Kakitangan
 •  Portal Pelajar
 •  SmartUMS
 •  E-Respon
 • Covid 19 : Terkini dari UMS

PAUTAN LAIN

 •  Peta UMS
 • Data Terbuka
 • Portal Kerajaan Negeri Sabah
 • Kementerian Pengajian Tinggi (KPT)
 • MAMPU
 • Portal Kerajaan Malaysia (MyGov)
 • UMS Investment Holdings Sdn. Bhd.