Selaras dengan Visi, Misi dan Pelan Strategik UMS, Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan telah berkembang dan kini sedang melaksanakan Pelan Strategik Sekolah 2005 2015. Pelan ini menzahirkan komitmen Sekolah kepada aspirasi Universiti untuk mencapai status Universiti Cemerlang.
Sekolah telah menggariskan polisi mengenai kualiti berdasarkan kaedah MS ISO 9001: 2000 untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan pengajaran dalam pengajian sarjana muda. Ini adalah usaha Sekolah untuk menghasilkan graduan berkualiti yang berdaya saing dan cekal melalui penerapan budaya pembelajaran seumur hidup.
Sejak pembukaan Sekolah pada tahun 1997, yakni tiga tahun selepas penubuhan Universiti Malaysia Sabah, Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan telah ditumpangkan di premis sekolah lain seperti Sekolah Sains dan Teknologi pada awalnya dan Sekolah Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat sehingga Mei 2006. Kini, Sekolah memiliki kompleks bangunan sendiri di bawah lindungan bayangan Masjid UMS.
Bangunan baru ini mempunyai ruang untuk 25 makmal termasuklah kilang perintis untuk pemprosesan makanan dan rumah haiwan untuk kegunaan penyelidikan. Sejajar dengan perkembangan ini, struktur organisasi Sekolah telah diperkukuh untuk memaksimumkan penggunaan kemahiran sumber manusianya.
Sekolah turut akan menambah-baik infrastruktur dan kemudahan makmal untuk keselesaan pelajar sarjana muda dan pasca-siswazah. Sekolah juga akan meningkatkan sumber manusia, terutamanya tutor dan pensyarah untuk memenuhi keperluan akademik yang spesifik.
Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan sokongan tidak terhingga dari pihak pengurusan Universiti Malaysia Sabah, para pegawai utama universiti, pegawai pentadbiran Sekolah dan kakitangan yang membantu menggerakkan semua aktiviti Sekolah.
Prof. Madya Dr. Sharifudin Md. Shaarani
Dekan
Sekolah Sains Makanan dan Pemakanan
Universiti Malaysia Sabah